Градска библиотека ''Атанасије Стојковић''- Званична презентација

  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma

Званична презентација Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' у Руми

НАГРАДА "ЂУРА ДАНИЧИЋ" ЖЕЉКУ СТОЈАНОВИЋУ

 

Данас jе у оквиру 14. годишњег стручно-научног скупа Заједнице матичних библиотека Библионет 2020., у библиотеци "Бора Станковић" у Врању, додељена Награда "Ђура Даничић" за 2019. годину. Наш доскорашњи директор Жељко Стојановић један је од два лаурета.
Награда "Ђура Даничић” додељује се појединцима за укупан допринос развоју библиотечко-информационе делатности и културе у Републици Србији.
Награда се додељује од 2009. године, под именом Ђуре Даничића, знаменитог српског писца, филолога, преводиоца, културног радника и управника Народне библиотеке Србије, а за целокупан допринос појединаца развоју библиотекарства и културе Србије. Годишња је награда Заједнице матичних библиотека Србије.
Неки од критеријума, према саопштењу Заједнице матичних библиотека Србије, које је неопходно испунити јесу: запажени резултати у домену преводилаштва, науке, уметности и културе у целини; научни и стручни радови и њихове научне, уметничке, културне и просветне вредности; број реализованих пројеката у библиотечко-информационој делатности; рад на унапређивању библиотечко-информационе делатности, односно културне делатности; залагање за технолошке, организационе и друге иновације у библиотечко-информациону делатност и културу у целини.
Миро Вуксановић, Јасмина Нинков, Мирко Демић, Драган Којић, Милорад Вучковић, Душица Грбић, Александра Вранеш неки су од досадашњих добитника награде.

 

 

 

Дамир Васиљевић Тоскић нови в.д. директор Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић''

 

На јуче одржаној  трећој седници Скупштине Општине Рума разрешен је дужности досадашњи директор Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' Жељко Стојановић, због одласка у пензију. Председник Општине Слађан Манчић са скупштинске говорнице захвалио се досадашњем директору на постигнутим резултатима, које ће у наредним данима потврдити и награда Ђуро Даничић коју му је доделила Заједница матичних библиотека Србије. На место вршиоца дужностим директора наше установе на истој седници  именован је магистар хармонике и професор у Музичкој школи у Руми, Дамир Васиљевић Тоскић.

НОВИ НАСЛОВИ У БИБЛИОТЕЦИ

Наша библиотека је у протеклих месец дана обогатила свој фонд са близу седам стотина књига (183 обавезних наслова и изабраних 487 књига, од чега 480 наслова) редовним откупом књига од Министарства културе и информисања за 2020. годину. Овом набавком зановљене су бројне области стручне литературе, књижевности и белетристике, као и литературе за децу.
Поред овог значајног појачања, на наше полице стигло је и стотинак нових наслова из Лагуне и Вулкана.
Посетите нас и пронађите нешто лепо за себе!

НАГРАДА "СРЕБРНО ГАШИНО ПЕРО" 2020. ГОДИНЕ

32. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ХУМОРА ЗА ДЕЦУ

Библиотекар Дечијег одељења Мирјана Белошевић , Градске библиотеке “Атанасије Стојковић” у Руми, учествовала је у овогодишњем жирију за доделу “Сребрног Гашиног пера” за 2020. годину.

Ова награда додељује се почев од 1994. године, у оквиру “Фестивала хумора за децу”, који организује Библиотека “Димитрије Туцовић” у Лазаревцу. Поменућемо само неке од познатих дечијих писаца, који су понели ову престижну награду, за своја остварења, као што су : Урош Петровић, Јасминка Петровић, Игор Коларов, Градимир Стојковић, Дејан Алексић, Пеђа Трајковић и многи други.

Једногласном одлуком жирија ( у саставу : Остоја Продановић, председник , Мирјана Белошевић, библиотекарка Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" у Руми и Данијела Вулићевић,                                                                                    дипломирани библиотекар и директорка библиотеке "Слово из Лапова" и писац за децу ), награда је припала списатељици Николети Новак за роман “Позив” .

У роману "Позив”, писац говори о трагању дечака за изгубљеним родитељима. Сем суптилног хумора, који разведрава читаоца, књига садржи и васпитне поуке о животу, коренима,                                                                                            васпитању, патриотизму и сазревању, а све то прожето је једном нежном и чистом адолесцентском љубављу двоје младих тинејџера. Заиста једно вансеријско остварење.

Поред награђеног романа, вредно је помена, да се ове године Жирију наметало неколико веома вредних књига, између којих се ломило и двоумило, као што су биле књиге "Стонога Елвира тражи педикира",                                                        Мирјане Булатовић и вансеријска књига Љубивоја Ршумовића "Изволте у бајку са чика Ршумом". Тако да их поред награђеног романа, топло препоручујемо сваком детету.

 

Страна 8 од 27

Претрага сајта

Конкурс

Наши библиотекари вам препоручују

Пратите нас на фејсбуку

Facebook

Видео

Статистика

wordpress com stats plugin

Тренутно на мрежи

Имамо 30 гостију на мрежи

Моја библиотека

COBISS+
Прати своја задужења, 
резервиши, продужи рок

Каталог

НБС

Библиотека Матице српске

Анкета

Које садржаје или сервисе најчешће пратите и користите посредством нашег сајта?

Банер
Банер

БДС

Банер

WorldCat

Банер

Пројекат ''Растко''

Банер

WORLD DIGITAL LIBRARY

Банер

e-cris.sr

Банер