Градска библиотека ''Атанасије Стојковић''- Званична презентација

  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma

Званична презентација Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' у Руми

Пушкинов свет снова

О значају и интерпретацији снова у Пушкиновом стваралаштву говорила је др Тања Поповић на трибини којом је затворен програмски део овогодишњих Дана словенске писмености и културе у Руми.

Владимир Меденица о вери и истини

Шестог дана манифестације Дани словенске писмености и културе филозоф и публициста Владимир Меденица одржао је предавање које је посветио прожимајућем односу вере и истине као темељних философских, теолошких и онтолошких категорија.

Мило Ломпар о Андрићевој причи ''Труп''

Петог дана манифестације ''Дани словенске писмености и културе'' у читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' предавање на тему ''Андрићева приповетка Труп'' одржао је проф. др Мило Ломпар.

Професор Ломпар је скренуо пажњу да је преокрет у људској судбини стална тема приповедања Иве Андрића. Објаснио је да се овај феномен у приповетки Труп може четвороструко тумачити: биофилно, теолошки, наратолошки и у домену метафизичко-онтолошке кривице.

Драгослав Бокан о српској самозаборавности

Четврти дан манифестације Дани словенске писмености и културе протекао је у знаку предавања режисера  Драгослава Бокана на тему ''Митрополит Михаило Јовановић као најважнија личност српско-руских односа''.
Драгослав Бокан је  митрополита Михаила Јовановића упоредио  са Светим Савом истакавши да  су обојица поседовала  огромну  духовну  снагу и посвећеност вери и свом народу.
Предавач је у наставку подвукао да је митрополит Михаило два пута интервенисао код руског цара да овај спречи окупацију Србије. Као врло млад је изабран и за епископа и митрополита због своје мудрости. Он је, поред осталог, спојио Русију и Србију. Уопште - митрополит је спојио национално и хришћанско.
Драгослав Бокан је изразио уверење  да је митрополит Михаило заборављен и због политике,  јер је био антијугословен, такође и због тога што је био испред свога времена, али и због заборавности Срба. Срби беже од строгих личности, који траже од свог народа труд и подвиг.

Страна 23 од 24

Претрага сајта

Конкурс

ШТАМПА

Наши библиотекари вам препоручују

Пратите нас на фејсбуку

Facebook

Видео

Статистика

wordpress com stats plugin

Тренутно на мрежи

Имамо 67 гостију на мрежи

Моја библиотека

Каталог

НБС

Библиотека Матице српске

Анкета

Које садржаје или сервисе најчешће пратите и користите посредством нашег сајта?

Банер
Банер

БДС

Банер

WorldCat

Банер

Пројекат ''Растко''

Банер

WORLD DIGITAL LIBRARY

Банер

e-cris.sr

Банер