Градска библиотека ''Атанасије Стојковић''- Званична презентација

  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma

Отворени Дани словенске писмености и културе

У Великој сали  Културног центра у Руми у петак  је свечано отворена пета по реду манифестација „Дани словенске писмености и културе“.

Уз  присуство представника амбасада словенских народа и бројне публике, част да свечано отвори манифестацију је припала амбасадору Словачке у Србији, Његовој екселенцији Јану Варши.

У име Општине Рума поздравну реч је упутила заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић.

Ова манифестација је израсла у озбиљну, међународну презентацију културног, филозофског и уопште уметничког стваралаштва словенских народа. Захвалила бих се свим представницима амбасада из словенских земаља који су својим присуством увеличали ову манифестацију. Подсетићу да Општина Рума остварује међународну сарадњу у области културе са многим државама и мимо ове манифестације. У питању су земље са којима имамо већ остварену и привредну сарадњу, тако да се културна и привредна сарадња најчешће допуњују и преплићу. Ове године „Дане словенске писмености и културе“ је подржало и Министарство културе и информисања, следеће године очекујемо још јачу подршку Владе Републике Србије и наставак узлазне путање ове манифестације“, поручила је Марија Стојчевић.

 

Када једна манифестација превазилази градски и регионални ниво, онда се она мора поштовати, али и неговати како би постала, зашто да не, међународна копча са другим словенски земљама, казао је Младен Весковић, шеф Одсека  за међународну сарадњу у Министартву културе и информисања.

„Зато је Министарство културе и информисања и подржало „Дане словенске писмености и културе“, манифестацију која нас све подсећа на значај словенског идентитета. Надам се да ће у наредним годинама ова манифестација заинтересовати и земље које нису словенске, али би желеле да науче нешто више о нашој култури, филозофији и уметности“, рекао је Младен Весковић.

На отварању су се још обратили протојереј Сретен Лазаравић, румски архијерејски намесник и Селимир Радуловић управник Библиотеке Матице српске, који је прочитао беседу „Светло из очеве колибе“. Своју подршку манифестацији путем телеграма су упутили и принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић, амбасадор Руске Федерације Александар Чепуркин, амбасадор Хрватске  Гордан Маркотић и амбасадор ЕУ Мајкл Девенпорт.

Програм свечаног отварања је био базиран на музичком  наслеђу словенски народа, а наступили су првак опере Српског народног позоришта у Новом Саду Бранислав Јатић, ГТО "Бранко Радичевић, Новосадски квартет, , АНИП "Бранко Радичевић" и Српско певачко друштво у Руми.

Претрага сајта

Конкурс

ШТАМПА

Наши библиотекари вам препоручују

Пратите нас на фејсбуку

Facebook

Видео

Статистика

wordpress com stats plugin

Тренутно на мрежи

Имамо 52 гостију на мрежи

Моја библиотека

Каталог

НБС

Библиотека Матице српске

Анкета

Које садржаје или сервисе најчешће пратите и користите посредством нашег сајта?

Банер
Банер

БДС

Банер

WorldCat

Банер

Пројекат ''Растко''

Банер

WORLD DIGITAL LIBRARY

Банер

e-cris.sr

Банер