Градска библиотека ''Атанасије Стојковић''- Званична презентација

  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma

Конференција за штампу у Градској кући

 

Поводом "Октобра - месеца књиге" у Градској кући у Руми данас је одржана конференција за медије на којој су презентоване активности Градске библиотеке "Атанасије Стојковић".

Посебно је истакнута чињеница да Градска библиотека ''Атанасије Стојковић'' једина у Србији бесплатно учлањује сву децу на територији Oпштине Рума до завршетка основне школе.


"Негде постоји пракса да се чланске карте дају ђацима првацима или евентуално деци до четвртог разреда. Ми смо једина библиотека у нашој земљи која је свим основцима омогућила бесплатно учлањење. Ја бих се захвалио Општини Рума која суфинансира и финансира наше активности и без њене подршке сами не бисмо могли да овакве акције спроведемо у дело", казао је директор Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" Жељко Стојановић.

Начелник Општине управе Општине Рума Душан Љубишић похвалио је професионалност Градске библиотеке "Атанасије Стојковић".

"Наша библиотека се својим квалитетним радом издваја по много чему и то је заиста једна установа која функционише на један озбиљан и организован начин. Ја сам данас прочитао једну занимљиву реченицу која сликовито објашњава значај писане речи: "Прво учимо да бисмо научили да читамо, а после читамо да бисмо учили". Локална самоуправа подржава рад ове установе, а посебно њену читалачку мисију популаризације књиге код најмлађих. Едукација и успостављање културе читања је од пресудног значаја за образовање и будућност деце", поручио је начелник Љубишић.

Виши библиотекар Стеван Ковачевић истиче да је учлањење деце у библиотеку једна од приоритетних и најзначајнијих стратешких активности Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" јер инвестирање у ту категорију читалаца заправо инвестирање у будућност читалаца.

"Управо је то узраст када се читалачке навике формирају и када библиотека са сваком новом генерацијом уписаних најмлађих чланова продужује свој век и ствара темеље за своју сигурнију будућност. Ја бих илустровао то чињеницом да од 2010. године када смо се определили за овакав приступ политици учлањења, ми смо на овакав начин, кроз бесплатно учлањење ученика основних школа уписали 5.192 члана. То је заиста једна импозантна армија чланова. Многи од тих чланова сада нису корисници одељења за децу, али су сви постали корисници фонда одељења за одрасле. Ове године смо на тај начин уписали 484 нова члана. Од 2012. до 2015. године ми смо број 1600 активних корисника на дечијем одељењу само у првих десет месеци ове године подигли на близу 2000. Мислим да ћемо 2000 активних чланова премашити до краја године. То ја значајан податак који говори о томе да заправо уписом тих чланова ми почињемо код њих да стварамо читалачке навике и податак да рецимо укупан број посета на дечијем одељењу прелази 7.000 годишње је такође нешто што буди наду и веру да све те црне слутње и све те најаве краја књиге као медија и доласка ере неких других медија нису оправдане", тврди Ковачевић.

Библиотека и ове године води своје сараднике на Сајам књига у Београду.

"Обезбедили смо један аутобус и 60. Међународни београдски сајам књига ћемо посетити 30. октобра. Аутобус из Руме креће у 9 часова. Оставили смо један значајнији износ за набавку нових књига, а наравно понуда на сајму ће бити највећа. Водимо рачуна да трошимо онда када је то најповољније. Сајамски попусти се крећу од 30 до 50 одсто, па ћемо купити за бар 25 посто више књига, него што би био случај по редовним ценама", закључио је директор Стојановић.

Начелник Љубишић је рекао и да је данас договорено колективно учлањење свих радника Општинске управе у Градску библиотеку, што је један од начина и да се мало финансијски побољша рад библиотеке, а са друге стране и стимулише култура читања међу запосленима у Општинској управи.

Градска библиотека је успела и у намери да свој књижевни конкурс "Атанасије Стојковић" постане препознатљив на културној мапи Србије, сматра директор Жељко Стојановић.

"Ове године на конкурс су пристигла 22 необјављена романа и то је нешто чиме би се похвалила и свака велика издавачка кућа. Једини "проблем" ће имати чланови жирија и то са временом, јер све ове романе морају да прочитају до краја године", нагласио је директор Стојановић и том прилоком се осврнуо и на издавачку делатност Градске библиотеке.

"Ми настављамо и нашу издавачку делатност и афирмацију завичајних писаца. Поред раније објављеног романа "Кобајаги" Ђоке Филиповића из штампе су изашле и књиге Анђелка Ердељанина "Лепа књига у кићеном Срему", као и "Седам сремских чуда" Жељка Марковића, књига за коју верујем да је нешто најбоље што је наша установа објавила. Све су ово добро познати аутори који својим делима, на један врхунски начин, осликавају наш Срем. Ускоро објављујемо и награђену књигу са прошлогодишњег конкурса Милорада Јелаче "Нуада" и избор из поезије Радивоја Прокопљевића Проке, као и каталог наше, нажалост преминуле, суграђанке Иване Божић о скулптури у малом, дечијем парку", рекао је Стојановић.

На конференцији се могло чути и да ће румска библиотека до краја године добити легат Срете Бошњака једног од наших најпознатијих ликовни критичара. Бошњак ће поклонити своју збирку од око 2.500 књига Градској библиотеци "Атанасије Стојковић". Реч је о врло репрезентативним делима и у погледу историје уметности наша библиотека ће постати најпрестижнија библиотека у Покрајини.

Претрага сајта

Конкурс

ШТАМПА

Наши библиотекари вам препоручују

Пратите нас на фејсбуку

Facebook

Видео

Статистика

wordpress com stats plugin

Тренутно на мрежи

Имамо 13 гостију на мрежи

Моја библиотека

Каталог

НБС

Библиотека Матице српске

Анкета

Које садржаје или сервисе најчешће пратите и користите посредством нашег сајта?

Банер
Банер

БДС

Банер

WorldCat

Банер

Пројекат ''Растко''

Банер

WORLD DIGITAL LIBRARY

Банер

e-cris.sr

Банер