Градска библиотека ''Атанасије Стојковић''- Званична презентација

  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma

Најаве

ПРЕДСТАВЉАМО: Српска народна филозофија

 

Представљамо нову књигу Ђорђа Вимића

 

Представљамо нову књигу Жељке Аврић

У четвртак, 21. фебруара 2019. године са почетком у 19 часова у читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' биће представљена нова књига песама Жељке Аврић ''Жеђам''.

О књизи ће говорити Тодор Бјелкић, књижевник и ауторка, а у уметничком делу програма учествују ученици ОМШ ''Теодор Тоша Андрејевић''.

ПРЕДСТАВЉАМО: Оне су промениле Србију

Представљамо Приче о љубави свакојакој

У петак, 9. новембра у читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' биће представљена најновија књига прича Ђоке Филиповића ПРИЧЕ О ЉУБАВИ СВАКОЈАКОЈ.

После два романа и две приповедачке књиге Ђока Филиповић обрадовао нас је новом књигом коју је објавила Градска библиотека ''Атанасије Стојковић''. Између корица ове књиге Ђока Филиповић је сместио двадесетак прича о, баш како каже наслов ове збирке прича, о љубавима свакојаким, у којима на себи својствен начин приповеда о Срему и Сремцима.

Почетак је заказан за 19 часова, а у програму ће учествовати и књижевник Тодор Бјелкић, као и Чарли бенд.

Представљамо: ОКЛЕВЕТАНА КЊИЖЕВНОСТУ петак, 2. новембра са почетком у 19 часова представићемо књигу Бориса Булатовића  Оклеветана књижевност.
Књига Бориса Булатовића Оклеветана књижевност није само важна као једна од ретких полемички написаних научних студија, каквих је у нашој науци о књижевности све мање, већ и као једна енциклопедијска синтеза свих културнополитичких процеса који увелико обликују не само садашњи већ и будући положај српског народа у целини.

ОД ДОСЕЉЕЊА ДО ПРИСАЈЕДИЊЕЊА

 

У петак, 19. октобра у читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' биће представљена монографија Мирослава Јаћимовића ОД ДОСЕЉЕЊА ДО ПРИСАЈЕДИЊЕЊА - Прваци Срба у Војводини.
Монографија је објављена поводом стогодишњице присаједињења Војводине Србији.  Историчаром Мирославо Јаћимовић,  овом монографијом дао јер свој допринос обележавању овог веома значајног јубилеја.
Историја Срба у Војводини, као нераскидив део историје српског народа и државе Србије, оставила је дубок траг у прошлости и као таква дала је многобројне прваке који су обележили важан политички, војни и културни сегмент историје или епохе града, области, покрајине, земље и региона. Ти прваци обележили су један, можда кратак али изузетно битан, историјски период који је представљен у овој монографији кроз занимљив текст, фотографије и илустрације. Ови великани одабрани су како на основу значајног трага који су оставили, тако и због изузетне биографије и образовања, као и историјских дешавања чији су били савременици, учесници, а неретко и покретачи. Ово издање је посвећено свима који желе да прошире своје знање, разумевање и критичко мишљење о прошлости Срба у Војводини и о вези те прошлости са садашњошћу.

Почетак ове промоције заказан је за 19 часова а улаз је слободан.

Књижевна трибина

У читаоници Градске библиотеке "Атанасије Стојковић", у петак 14. септембра, биће одржана књижевна трибина на којој ће говорити учесници друге Књижевне колоније "Рума 2018", која се ове седмице одржава у Руми.

Ове године учесници књижевне колоније су Љубица Арсић - успешна књижевница, Кајоко Јамасаки - јапанка која је примила држављанство Србије, успешна песникиња, затим Владимир Копицл - угледни есејиста, носилац бројних награда, Миодраг Маринковић - песник, Гојко Божовић - директор и власник издавачке куће „Архипелаг“ који ће уједно бити и модератор и Слободан Зубановић, песник и есејиста и уредник Зборника са прве књижевне колоније који ће се појавити ове године пред учесницима и посетиоцима.

Почетак књижевне трибине је заказан за 19:30 часова.

Данас почиње књижевна колонија РУМА 2018.

Данас је почела друга по реду књижевна колонија у Руми, под називом “Рума 2018.”. Писци су се данас окупили на “Павиљону уметности” на Борковцу, а према речима директора библиотеке, Жељка Стојановића, шест одабраних аутора ће се у наредним данима до 15. септембра  дружити и дискутовати на књижевним трибинама у Руми, Пећинцима, Инђији Старој Пазови и Шапцу.

Ове године учесници колоније су књижевница Љубица Арсић, Кајоко Јамасаки - јапанска песникиња са српским држављанством,    затим Владимир Копицл - угледни есејиста, носилац бројних награда, Миодраг Маринковић - песник, Гојко Божовић - директор и власник издавачке куће „Архипелаг“ који ће уједно бити и модератор и Слободан Живановић уредник Зборника са прве књижевне колоније који ће се појавити ове године пред учесницима и посетиоцима.

Књижевно поетско вече Милан и Милица Дудић

Градска библиотека ''Атанасије Стојковић'' организује у петак, 31. августа, у Великом холу Културног центра "Брана Црнчевић", књижевно - поетско вече Милана и Милице Дудић са пријатељима.

Књижевно - поетско вече почиње у 20 часова, а Дудићима ће музичку подршку пружити Тамбурашки оркестар "Ладан шприцер".

Улаз је слободан.

КУЛТУРНО ЛЕТО: Вече вечних нота

 

У четвртак 12. јула, у холу Културног центра "Брана Црнчевић", Александар Дујин и Милица Дудић Поњевић одржаће концерт евергрин музике.

Концерт је део програма Културног лета 2018, а дуо, који чине познати пијаниста, аранжер и композитор и сјајна вокална солисткиња свираће и певати за Румљане најлепше евергрин песме.

Концерт почиње у 19 часова, а улаз је слободан.


КУЛТУРНО ЛЕТО 2018.

ПОЧИЊЕ КУЛТУРНО ЛЕТО 2018.

У петак, 29. јуна 2018. концертом у Великом холу Културног центра ''Брана Црнчевић'' почиње програм овогодишњег Културног лета,
Част да отворе ову манифестацију добили су Шандор Жадањи, цимбалиста и Иренка Бураи, виолончелисткиња,
Њихов концерт почиње у 19 часова и улаз је слободан.

НАЈАВА

 

У оквиру Дана словенске писменоисти и културе 24. маја 2018.  је на програму трибина посвећена Св. Јустину Поповићу.

На трибини ће говорити проф. др Богдан Лубардић а почетак је заказан за 19 часова у читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић''.

НАЈАВА: Чаробна музика Јозефа Шкворецког

 

Данас, 23. маја 2018. године,  на програму Дана словенске писмености и културе је предавање др Иване Кочевски на тему ЧАРОБНА МУЗИКА ЈОЗЕФА ШКВОРЕЦКОГ.

Предавање почиње у 19 часова у читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић''.

Андреј Бели или БЕЛИ АНЂЕО СРЕБРНОГ ВЕКА руске књижевности

 

На програму овогодишњих Дана словенске писмености и културе вечерас је трибина на тему АНДРЕЈ БЕЛИ ИЛИ БЕЛИ АНЂЕО СРЕБРНОГ ВЕКА РУСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ.

О  Андреју Белом говориће Мирјана Грбић, Људмила Јоксимовић и Радослав Божић.
Трибина ће се одржати у читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' са почетком у 19 часоваѕ

АНДРИЋ И САВРЕМЕНА КЊИЖЕВНОСТ

У оквири Дана словенске писмености и културе  вечерас је на програму књижевна трибина на тему АНДРИЋ ИУ САВРЕМЕНА КЊИЖЕВНОСТ.
Говори проф. др Миахјло0 Пантић.

Трибина ће се одржати у читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' а почиње у 19 часова.

БЕСЕДА О ЋИРИЛИЦИ

 

У петак, 11. маја 2018. године  Владимир Меденица ће у читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' одржати предавање БЕСЕДА О ЋИРИЛИЦИ.
Почетак је заказан за 19 часова а улаз је слободан.

СЛОВЕНОФИЛСТВО КОД МИЛОША ЦРЊАНСКОГ


У петак, 4. маја 2018. са почетком у 19 часова др Мило Ломпар одржаће предавање  на тему СЛОВЕНОФИЛСТВО КОД МИЛОША ЦРЊАНСКОГ.
Предавање ће се одржати у читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић''

Руминације о предстојећој катастрофи

У среду, 25. априла 2018. године са почетком у 19 часова у читаоници Градске библиотеке 'Атанасије Стојковић'' биће представљен роман Руминације о предстојећој катастрофи, аутора Филипа Грбића.
О роману ће, поред аутора, говорити Владимир Меденица и Владимир Јанковић.

Представљање књиге Желимира Ристића

У петак, 20, априла, у читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' биће представљена књига песама Правудија, аутора Желимира Ристића.
Желимир Ристић је аутор неколико песничких збирки, а ову последњу објавила је Градска библиотека ''Атанасије Стојковић''.
Почетак промоције заказан је за 19 часова.

Представљамо роман СУТОН ЗАПАДА

У читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' вечерас ће бити представљен роман Рада Ђорђевића СУТОН ЗАПАДА.
Роман СУТОН ЗАПАДА објавила је Градска библиотека ''Атанасије Стојковић''.
Промоција овог романа заказана је за 19 часова.

Трема у Библиотеци

НАЈАВА

 

НАЈАВА

 

Представљање романа нашег славодобитника

Вечерас у 19 часова у читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' биће представљен роман Дарка Суџума ТРИПТИХОН ГРОЗОМОРЕ.
За рукопис овог романа Дарко Суџум је добио награду ''Атанасије Стојковић'' за 2016. годину.
Роман је објавила наша установа и представиће га Момир Васиљевић,Тодор Бјелкић и аутор.

Представцљање књиге Милорада Стокина

У организацији Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" и ОМШ "Теодор Тоша Андријевић" у четвртак 28. децембра у читаоници Градске библиотеке биће представљена књига Милорада Стокина Међународно такмичење соло певача "Никола Цвејић" у Руми. Почетак промоције је у 17.00 часова.

НОЋ КЊИГЕ - НАЈАВА

Трибина: АНДРИЋ И КРЛЕЖА

У четвртак, 2. новембра 2017., са почетком у 19 часова у читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' одржаће се књижевна трибина на тему ''Андрић и Крлежа''.
На трибини ће говорити Мирјана Мариншек Николић. Улаз је слободан.

 

Представљање књиге Владимира Меденице

 

У уторак, 17, октобра 2017. са почетком у 19 часова у читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' биће представљена књига ПОВРАТАК Владимира Меденице.

О књизи ће говорити Драгосдлав Бокан, Жељко Стојановић и аутор.

 

Необјављене приче Ђоке Филиповића

У четвртзак, 27. јула, у оквиру овогодишњег Културног лета Градска библиотека ''Атанасије Стојковић'' организује књижевно вече на којем ће о својим необјављеним причама говорити Ђока Филиповић.
У томе ће му помагати глумац Милан Дудић Мића уз музичку подршку Чарли бенда.

Књижевмно вече ће се одржати у Великом холу КЦ ''Брана Црнчевић'' са почетком у 20 часова.

КУЛТУРНО ЛЕТО 2017: Глумац је глумац

 

Градска библиотека ''Атанасије Стојковић'' наставља своје учешће у програму овогодишњег Културног лета.
У уторак, 18. јула, са почетком у 20:30 у Холу Кц ''Брана Црнчевић'' Јовица Јашин извешће своју представу ''Глумац је глумац''.

ПОЧИЊЕ КУЛТУРНО ЛЕТО 2017

 

''Културно лето 2017'', које организују установе културе општине Рума, ове године почиње 28. јуна концертом евергрин музике Алерксандре Сашке Падров.
Концерт ће се одржати у Холу Културног центра ''Брана Црнчевић'' са почетком у 21 час

Претрага сајта

Конкурс

ШТАМПА

Наши библиотекари вам препоручују

Пратите нас на фејсбуку

Facebook

Видео

Статистика

wordpress com stats plugin

Тренутно на мрежи

Имамо 112 гостију на мрежи

Моја библиотека

Каталог

НБС

Библиотека Матице српске

Анкета

Које садржаје или сервисе најчешће пратите и користите посредством нашег сајта?

Банер
Банер

БДС

Банер

WorldCat

Банер

Пројекат ''Растко''

Банер

WORLD DIGITAL LIBRARY

Банер

e-cris.sr

Банер