Градска библиотека ''Атанасије Стојковић''- Званична презентација

  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma

Манифестације

 

Након завршнице 13. манифестације "Дани словенске писмености и културе" издвајамо филм који је за ову прилику припремила Градска библиотека ,,Атанасије Стојковић”.
Филм је био приказан у оквиру свечаног отварања овогодишње манифестације.
Филм говори о мисији солунске браће Ћирила и Методија, и даје нам кратак осврт на значај ове манифестације која се већ 13 година одржава у Руми.
Ауторка текста: Маријана Бизумић
Нараторка: Софија Лакетић
Ауторка филма: Јелена Видаковић

 

Др ДРАГОМИР САНДО одржао је 25. маја 2023. године последње предавање у оквиру 13. манифесртације ''Дани слоивенске писмености и културе''. Тема је била „Кирилометодијевски завет и наше време“,

Др Драгомир Санди , протојереј ставрофор (1956, Високо (БиХ)) основно школовање је започео у Олову (БиХ), а завршио у Руми. Потом се уписује у Карловачку богословију коју завршава 1976. године. Упоредо студира на Православном богословском факултету у Београду и новосадском Философском факултету. Приводи крају само студије на Православном богословском факултету и на истом факултету уписује постдипломске студије. У оквиру студија проводи 1991. и 1993. годину у Хајделбергу, а 1997. годину у Минхену упознајући се са педагошким искуствима у Немачкој. Магистрирао је 1999. године, а 2004. одбранио је докторску дисертацију под називом Православно васпитање деце до седме године живота (ментор: митрополит Амфилохије Радовић). На Православном богословском факултету именован је 1996. године за асистента на Катедри за пастирско богословље, за предмет Катихетика са методиком наставе. Године 2004. изабран је за доцента на истој катедри за предмет Православна педагогија са методиком наставе. За ванредног професора изабран је 2019. године. Тренутно на Православном богословском факултету Универзитета у Београду предаје Катихетику са хришћанском педагогијом. Од 2003. до 2007. године био је директор Богословскокатихетског института при Богословском факултету у Београду. Од новембра 2005. године постављен је за доцента на Богословском факултету у Фочи Универзитета у Источном Сарајеву. Године 1976. рукополoжен је у чин свештеника након чега службује у сремским местима: Јарку, Добринцима, Сремској Митровици и Сурчину. Духовник је при храму Светог Марка у Београду. Члан је Катихетског одбора за Београдско-карловачку архиепископију. Главни је и одговорни уредник службеног листа Српске православне цркве Гласник. Један је од оснивача, а до 1997. године и главни и одговорни уредник обновљеног гласила Епархије сремске Српски Сион.

 


У оквиру 13. Дана словенске писмености и културе јуче је у читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' одржано предавање Марка Алексића на тему  „Најстарија сведочанства о присуству хришћанства код Срба“

Опширније...

Дани словенске писмености и културе настављени су 24. маја предавањем које је одржао СТЕВИЦА С. КАРАПАНЏИН на тему "Вeра и војска".

Опширније...

 

Друго предавање, у оквиру манифестације "Дани словенске писмености и културе", одржано је јуче у читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић''. Било је то предавање Вање Вулетић о утицају панславизма у стваралаштву Корнелија Станковића.

Опширније...

Страна 1 од 8

Претрага сајта

Конкурс

Наши библиотекари вам препоручују

Пратите нас на фејсбуку

Facebook

Видео

Статистика

wordpress com stats plugin

Тренутно на мрежи

Имамо 26 гостију на мрежи

Каталог

НБС

Библиотека Матице српске

Анкета

Које садржаје или сервисе најчешће пратите и користите посредством нашег сајта?

Банер
Банер

БДС

Банер

WorldCat

Банер

Пројекат ''Растко''

Банер

WORLD DIGITAL LIBRARY

Банер

e-cris.sr

Банер