Градска библиотека ''Атанасије Стојковић''- Званична презентација

  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma

Манифестације

Моравска мисија и Дани словенске писмености и културе

 

Након завршнице 13. манифестације "Дани словенске писмености и културе" издвајамо филм који је за ову прилику припремила Градска библиотека ,,Атанасије Стојковић”.
Филм је био приказан у оквиру свечаног отварања овогодишње манифестације.
Филм говори о мисији солунске браће Ћирила и Методија, и даје нам кратак осврт на значај ове манифестације која се већ 13 година одржава у Руми.
Ауторка текста: Маријана Бизумић
Нараторка: Софија Лакетић
Ауторка филма: Јелена Видаковић

 

Кирилометодијевски завет и наше време

Др ДРАГОМИР САНДО одржао је 25. маја 2023. године последње предавање у оквиру 13. манифесртације ''Дани слоивенске писмености и културе''. Тема је била „Кирилометодијевски завет и наше време“,

Др Драгомир Санди , протојереј ставрофор (1956, Високо (БиХ)) основно школовање је започео у Олову (БиХ), а завршио у Руми. Потом се уписује у Карловачку богословију коју завршава 1976. године. Упоредо студира на Православном богословском факултету у Београду и новосадском Философском факултету. Приводи крају само студије на Православном богословском факултету и на истом факултету уписује постдипломске студије. У оквиру студија проводи 1991. и 1993. годину у Хајделбергу, а 1997. годину у Минхену упознајући се са педагошким искуствима у Немачкој. Магистрирао је 1999. године, а 2004. одбранио је докторску дисертацију под називом Православно васпитање деце до седме године живота (ментор: митрополит Амфилохије Радовић). На Православном богословском факултету именован је 1996. године за асистента на Катедри за пастирско богословље, за предмет Катихетика са методиком наставе. Године 2004. изабран је за доцента на истој катедри за предмет Православна педагогија са методиком наставе. За ванредног професора изабран је 2019. године. Тренутно на Православном богословском факултету Универзитета у Београду предаје Катихетику са хришћанском педагогијом. Од 2003. до 2007. године био је директор Богословскокатихетског института при Богословском факултету у Београду. Од новембра 2005. године постављен је за доцента на Богословском факултету у Фочи Универзитета у Источном Сарајеву. Године 1976. рукополoжен је у чин свештеника након чега службује у сремским местима: Јарку, Добринцима, Сремској Митровици и Сурчину. Духовник је при храму Светог Марка у Београду. Члан је Катихетског одбора за Београдско-карловачку архиепископију. Главни је и одговорни уредник службеног листа Српске православне цркве Гласник. Један је од оснивача, а до 1997. године и главни и одговорни уредник обновљеног гласила Епархије сремске Српски Сион.

 

Најстарија сведочанства о присуству хришћанства код Срба


У оквиру 13. Дана словенске писмености и културе јуче је у читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' одржано предавање Марка Алексића на тему  „Најстарија сведочанства о присуству хришћанства код Срба“

Опширније...

СТЕВИЦА КАРАПАНЏИН: Вера и војска

Дани словенске писмености и културе настављени су 24. маја предавањем које је одржао СТЕВИЦА С. КАРАПАНЏИН на тему "Вeра и војска".

Опширније...

Утицај панславизма на стваралаштво Корнелија Станковића

 

Друго предавање, у оквиру манифестације "Дани словенске писмености и културе", одржано је јуче у читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић''. Било је то предавање Вање Вулетић о утицају панславизма у стваралаштву Корнелија Станковића.

Опширније...

На изворишту српске писмености: најстарији сачувани српски текстови

У оквиру овогодишњих Дана словенске писмености и културе синоћ је др АЛЕКСАНДРА ЦОЛИЋ ЈОВАНОВИЋ опдржала предавање на тему „На изворишту српске писмености: најстарији сачувани српски текстови“.

Др АЛЕКСАНДРА ЦОЛИЋ ЈОВАНОВИЋ (1990, Београд) завршила је основне, мастер и докторске студије Српског језика и књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду. На матичном факултету је од 2015. године запослена на Одсеку за српски језик и лингвистику као асистент. Области њеног научног и педагошког интересовања јесу историја српског језика, палеославистика, словеначки језик. Аутор је више научних радова, учесник домаћих и међународних конференција, а ангажована је и на неколико научних пројеката. Члан је Омладинског одбора Матице српске.


ИЗЛОЖБА ИКОНА И КАЛИГРАФСКИХ РАДОВА

У оквиру 13. манифестације "Дани словенске писмености и културе" може се погледати изложба икона и калиграфских радова. Наташа Станић, директорица ОШ "Душан Јерковић" отворила је изложбу у оквиру свечаности отварања манифестације. Од понедељка, 22. маја, може се погледати у читаоници Градске библиотеке.

Ово је осма по реду изложба икона и калиграфских радова ученика.

Изложба икона је део пројекта „Света Србија“, у оквиру којег је учествовало око 30 школа. Идејни творац овог пројекта је Наташа Станић. Идеја је најпре заживела у ОШ „Душан Јерковић“, а потом проширена на друге школе румске општине и широм Србије.

Урађено је 92 иконе које обухватају династије Немањића, Лазаревића и Бранковића.

Изложба калиграфских радова дело је ученика ССШ "Бранко Радичевић". Она садржи радове са текстом и ликовне радове.

Захваљујемо се Наташи Станић, Кости Стjeпановићу, Даниели Васић и Жељку Радићу, као и ученицима на учествовању и подршци манифестацији


 

ОТВОРЕНИ ДАНИ СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ И КУЛТУРЕ

Традиционална манифестација "Дани словенске писмености и културе" која се ове године одржава 13. пут, свечано је отворена синоћ у Великој дворани Културног центра “Брана Црнчевић” у 19 часова.

Присутнима ће се најпре обратио Архијерејски намесник румски Протојереј Сретен М. Лазаревић.

У име локалне локалне самоуправе обратила се предсeдница Општине Рума Александра Ћирић.

Опширније...

Страна 1 од 6

Претрага сајта

Конкурс

Наши библиотекари вам препоручују

Пратите нас на фејсбуку

Facebook

Видео

Статистика

wordpress com stats plugin

Тренутно на мрежи

Имамо 19 гостију на мрежи

Каталог

НБС

Библиотека Матице српске

Анкета

Које садржаје или сервисе најчешће пратите и користите посредством нашег сајта?

Банер
Банер

БДС

Банер

WorldCat

Банер

Пројекат ''Растко''

Банер

WORLD DIGITAL LIBRARY

Банер

e-cris.sr

Банер