Градска библиотека ''Атанасије Стојковић''- Званична презентација

  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma

Завичајна збирка

Сакупљање грађе за Завичајну збирку у Градској библиотеци ''Атанасије Стојковић'' у Руми почиње шездесетих година прошлог века. Збирку сачињавају књиге и брошуре, периодичне публикације и ситан штампани материјал ( леци, плакати, позивнице, разгледнице...) које за тематику имају нашу локалну заједницу, чији аутори живе на територији општине Рума или рођењем припадају њој, као и публикације других аутора штампане у Руми.

У Завичајној збирци чувају се издања румских писаца и научних радника, акти привредних друштава, институција, јавних предузеће и установа, примерци часописа и новина издаваних и штампаних у Руми, као и публикације објављене широм света које се баве Румом и њеним бившим и садашњим житељима.

Публикације о знаменитим личностима завичаја које похрањујемо у Завичајној збирци односе се на наше суграђане који су овде рођени, без обзира да ли су у Руми и стварали своја научна и уметничка дела.

Значај брижљиво сакупљеног и обрађеног фонда завичајне збирке је огроман за све који се баве научним и истраживачким радом. Због тога су најчешћи корисници публикација из ове збирке наши историграфи и хроничари.

У овом фонду се налази неколико примерака старих и ретких књига, а најзначајнија од њих је свакако "Фисика" Атанасија Стојковића штампана у три тома у Будиму 1801, 1802. и 1803. године.

Од интересантних старих издања скрећемо пажњу на "Цветник српске словесности" Јована Суботића из 1853. године.

Такође поседујемо и примерке првих часописа новина издаваних или штампаних у Руми, попут "Заставе", "Радикала" и "Српског пчелара", сви са почетка 20. века.


Публикације из фонда Завичајне збирке не износе се ван библиотеке. Могу се користити искључиво у сврху научних и стручних радова у читаоници библиотеке.

Фонд Завичајне збирке се непрестано увећава и комплетира и велики допринос његовом проширењу дали су грађани општине Рума који су нам помагали у проналажењу и сакупљању ове драгоцене грађе.

На вашу помоћ у овом послу рачунамо и убудуће, јер само тако можемо баштинити културно богатство нашег завичаја за генерације које долазе.

Претрага сајта

Конкурс

Наши библиотекари вам препоручују

Пратите нас на фејсбуку

Facebook

Видео

Статистика

Тренутно на мрежи

Имамо 13 гостију на мрежи

Моја библиотека

COBISS+
Прати своја задужења, 
резервиши, продужи рок

Каталог

НБС

Библиотека Матице српске

Анкета

Које садржаје или сервисе најчешће пратите и користите посредством нашег сајта?

Банер
Банер

БДС

Банер

WorldCat

Банер

Пројекат ''Растко''

Банер

WORLD DIGITAL LIBRARY

Банер

e-cris.sr

Банер