Градска библиотека ''Атанасије Стојковић''- Званична презентација

  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma
  • Gradska biblioteka Ruma

Излог књига

Славица Николина : ОТМИЦЕ. Београд : Euro Giunti 2010

Тема отмица сада и овде, у данашњем свету, можда је присутнија више него икад. Зашто? Шта је изазов онима који отимају? Шта је уопште могуће отети?... Осим блага, осим материјалних добара, отима се и присваја туђа прошлост, историја, туђе идеје, митови, језик, писмо, живот (биографије), простор... Полазећи од актуелне теме трафикинга и приче о судбини двеју другарица које су игром случаја као бело робље одведене из Русије на Косово и Метохију, ауторка доводи у везу два простора на коме се одвија радња читавог романа.

Јасмина Ана : ПОСЛЕДЊА ЛАЖ. Београд: Дерета, 2011

Инригантна прича о најдубљим тајнама душе, великим лажима и малим истинама, о прећутаном, судбини и њеним чудним и драматичним путевима...

Последња лаж је можда најбољи роман Јасмине Ане. По сложеној и маштовитој драматургији и садржајно богатом сижеу, са увођењем драматично моралних дилема, овај роман показује романсијерски раст и списатељску зрелост аутора. Њена амбијентална савременост, контрапунктирана и увођењем енергије фатума - датума и места сусрета и разлаза главних ликова са већ познатом Циганком пророчицом, чини ововременост и видом трагичне пролазности свих људских страсти, па и саме љубави, те опсесивне теме Јасмине Ане. Она воли жестоке, страсне, разблудне љубави, којима контрастира и супротности. Али печат трагизма чини љубави у романима Јасмине Ане узбудљивим, убедљивим, занимљивим. Жене су и у овом роману Јасмине Ане главни протагонисти. Она њихову психологију тумачи изразито емоционалном интелигенцијом. Иако су ликови романа означени општим карактеристикама, они су судбинским индивидуализовањем у поступцима рељефно приказани. Све њих мучи неки фатумски грех и тајна. Сви су они кривци и жртве љубавних страсти и животних неспоразума. Али се у Последњој лажи ауторкина опсесивност еротизмом у исходу таложи у сетни трагизам и меланхолију. Сенке мистике богате њену визију.

Кениза Мурад : ГРАД СРЕБРА И ЗЛАТА. Београд : Алнари, 2011

 

Индија, 1856.

Британска источноиндијска компанија, која суверено влада већим делом земље, одлучила је да својим територијама припоји Авад, најбогатију независну индијску државу, а да њеног владара отера у прогонство. Народ се спрема на оружје, а Хазрат-махал, краљева четврта жена, постаје вођа побуне. Она има подршку индијских војника и храброг војсковође Џајлала, који чврсто верује у у њихов циљ.

Лукнов, главни град Авада, познат као град сребра и злата због своје раскоши, изненада ће постати поприште суровог грађанског рата. Више од две године, Хазрат-махал биће срце и душа побуне која ће читав век касније помоћи Махатми Гандију да Индију ослободи колонијалних спрега.

Град сребра и злата представља изванредну историјску фреску, насликану у позадини велике љубави Хазрат-махал и Џајлала. Овај роман доноси причу о храброј жени која пркосно срља у непознато, како би Индији донела слободу, срећу и мир.

Јелица Грегановић: ОД РЕЧИ ДО РЕЧИ. Београд: Алнари, 2011

Књига "Од речи до речи"  је збирка кратких, хумористичких прича које бележе детаље живота, наизглед неважне и мале ствари од којих се, заправо, састоји свакодневица коју делимо сви. Покаткад проткане сећањима, ове приче говоре о догађајима и осећањима које често ни не примећујемо доживљавајући их сваки дан, иако управо они наш живот чине тако великим и непоновљивим.Зато су прави јунаци, вредни прича, људи око нас.За разлику од времена, свакодневица не пролази. Бољег живота од овог немамо, зато га треба гледати, осећати, памтити и живети. Сваки дан. Са осмехом.

Бека Фицпатрик: КРЕШЕНДО. Београд: Evro Giunti, 2011

Живот Норе Греј је далеко од савршеног. Иако је њен дечко Печ истовремено и њен анђео чувар (који је, заправо, далеко од анђела), све се компликује.

Као прво, ту је летња школа, а с њом и кошмар што јој њен најгори непријатељ, Марси Милар, постаје партнер на часовима хемије. А онда Печ почиње да се удаљава од ње без икаквог објашњења. И коначно, Нора почиње да доживљава ноћне море и визије о убиству свог оца.

Кад Нора одлучи да се оглуши о своје инстинкте и зарони у дубоку мистерију која обавија смрт њеног оца, почиње да преиспитује да ли и њена нефилимска крвна линија има икакве везе с тим, што баца још више сумње на њену везу са Печом. Да ли он зна више него што се да наслутити? Због чега се чини да је он увек корак испред одговора за којима она трага? И кад већ има анђела чувара, како то да јој је живот стално у опасности?

Страна 3 од 4

Претрага сајта

Конкурс

Наши библиотекари вам препоручују

Пратите нас на фејсбуку

Facebook

Видео

Статистика

Тренутно на мрежи

Имамо 25 гостију на мрежи

Моја библиотека

COBISS+
Прати своја задужења, 
резервиши, продужи рок

Каталог

НБС

Библиотека Матице српске

Анкета

Које садржаје или сервисе најчешће пратите и користите посредством нашег сајта?

Банер
Банер

БДС

Банер

WorldCat

Банер

Пројекат ''Растко''

Банер

WORLD DIGITAL LIBRARY

Банер

e-cris.sr

Банер